۱۳۸۸ بهمن ۲۳, جمعه

آنچه مي‌پوشيده‌ايم؟ (معرفي كتاب)


عنوان : هشت هزار سال تاريخ پوشاك اقوام ايراني

نويسنده : مهرآسا غيبي

ناشر : انتشارات هيرمند

چاپ نخست : 1385هجري خورشيدي

شمارگان :3000 نسخه

تعداد صفحات :704 برگ

اين پژوهش همان گونه كه از اسم آن نيز پيداست، در مورد تاريخچه ي پوشاك ايرانيان است، از كهن تا امروز، كه البته منظور مؤلف از امروز؛ تا روزگار قاجار است.

به نظر مي رسد، پژوهشگر با يك كوشش پي دار و پي گيري طولاني، با جمع آوري بسياري از منابع كه بيشتر آنها همان منابع تصويري باز مانده از دوران كهن است ، پيش از همه دست به يك جمع بندي به نسبت دقيق زده و سپس اين جمع بندي را تبديل به يك راهنمايِ به نسبت بلند نموده ، تا با توجه به آن ، فصول اصلي كتاب را ترتيب بدهد؛ بعد در زير شاخه ي اين فصول اصلي، گفتارهاي ريزتر را ترتيب داده تا سرانجام بتواند سير مطالبِ بسيار بلند و گسترده‌ي كتاب را در يك دسته بندي درست و مرتب شده به خواننده ارائه بدهد؛ كه البته در ترتيب دادن كتابي شبيه به اين كتاب، اين كار هم سخت و هم يكي از اساسي ترين كارهايي است، كه به نظر مي‌رسد ، نويسنده از عهده ي آن خوب برآمده است.

براي درك اين منظور به بخش بنديِ فصل ساسانيان توجه كنيد :

«بخش ششم : پوشاك ساسانيان »

مقدمه

پوشاك مردان : پيراهن. كمربند. شلوار.ارخالق يا كت كوتاه.مانتو و شنل. پوشش سر (كلاه مردم عادي و تاج پادشاهان). كفش ساده. چكمه . زيور آلات. پوشاك نبرد .

پوشاك زنان : پيراهن بلند دراپه دار. شلوار. دهان بند. شال. چادر ودستار. تاج ملكه هاي ساساني.

كفش.چكمه. زيور آلات. پارچه بافي در دوره ي ساسانيان. تصاوير رنگي .

همان طور كه مي بينيد اين بخش بندي ريز ، در ديگر فصول نيز به همين شكل ، البته با توجه به منابعي كه مؤلف در اختيار داشته ، پيش رفته است؛ تا انتهاي فصل پاياني كه همان دوره ي قاجاراست . به هر روي داشتن اين كتاب اگر به اين مبحث علاقه منديد كمك خوبي است، و براي داشتن يك منبع در اين حيطه ، اين تحقيق به نظر پژوهش مناسبي مي رسد.

همچنين لازم به ذكر است كه در اين چاپ خلاصه اي از متن كتاب به زبان انگليسي و همچنين توضيح پاره اي از اصطلاحات مربوطه را در فصول پاياني خواهيد يافت ، كه در مواردي به نظر راهگشا مي آيد.
پژمان مهندس پور

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر